BLAHOPŘEJEME ČESKÝM VÍTĚZŮM ED AWARDS

Publikoval dne 22. 5. 2008, 11:35 v kategorii Aktuality

Čeští designéři získali v soutěži ED Awards jednu cenu a jedno čestné uznání. Výsledky byly vyhlášeny v neděli 18. května 2008 ve Stockholmu během slavnostího večera. Blahopřejeme Janu Klossovi, Jakubu Koroušovi a Davidu Březinovi za jejich přínos českému grafickému designu!

V kategorii různých tiskovin, kam spadají nejrůznější studentské projekty a další nezařaditelné tiskoviny, byla cena udělena dvojici Jan Kloss a Jakub Korouš z pražské VŠUP za jejich design nové identity pro Botasky. Navrhli koncept oživení této značky, kterým se pokusili poukázat na význam grafického designu pro úspěch produktu na trhu. Jejich řešení nezahrnulo jen inzerci, plakáty, letáky, krabice, placky, katalog nebo pohlednice, doplnily ho originální potisky bot celkem ve třech kolekcích. Botas 66 získal cenu zejména za citlivý přístup k tradici a do nejmenších detailů propracovaný návrh.

Druhým českým úspěchem v soutěži se stala písma Skolar a Surat brněnského typografa Davida Březiny, která vznikla během jeho studií tvorby písma na univerzitě v Readingu. Porota čestným uznáním ocenila kulturní i estetickou hodnotu tohoto počinu, neboť font sestává z harmonicky sladěné latinky a písma pro severoindickou gudžarátštinu.

Letošní ročník soutěže ED Awards se vydařil, do soutěže bylo přihlášeno přes 800 prací vysoké kvality, bohužel z České republiky to byly jen čtyři. Je to škoda, myslím si, že máme co ukázat a – jak je vidět – čeští designéři šanci mají: ze čtyř zaslaných prací jsme získali dvě ceny.

Přehled vítězů najdete ve druhém letošním čísle časopisu Typo, některé práce budou samostatně představeny na Typo.cz. Rozhovor s agenturou roku, řeckým studiem Beetroot, vyjde před prázdninami ve Fontu. Všichni vítězové jsou také představeni v ročence ED Awards, která byla právě vydána. Další informace na www.ed-awards.com.

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Komentáře (1)

1. Intrika, 23. 5. 2008, 11:04

Češi do toho! Jen tak dále.

Podrobnosti

Vložit komentář






Zobrazit KLASICKOU verzi